Eğitim Sitesi

Malkoç Nedir? Malkoç Hakkında Kısaca Bilgi

Malkoç Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Malkoç:

Osmanlı Ordusu'nda akıncılar ocağının komutanı. Yiğit.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Malkoç:

Osmanlılarda akıncılar ocağının komutanı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sağ Ulûfeciler: Sağ Ulûfeciler (Ulûfeciyân-ı Yemîn) Ulûfeciler, altıbölük halkı da denilen kapıkulu süvarilerinin orta bölüklerinin ya da sipah ve silâhdar bölükleri dışındaki dört bölük halkının ilk iki bölüğüdür (Özcan, 2012, s.126). Ulûfeciyân-ı yemîn ise, kapıkulu süvarisini teşkil eden altı bölüğün “Ulûfeciyân” adı verilen ikisinden birincisinin ismidir. İkincisine ise, “Ulûfeciyân-ı yesâr” denilmekteydi. Sağ ulûfeciler manasına gelmektedir. Bu ismi almaları, savaşlarda aldıkları pozisyon ve mevkiden ileri gelmektedir. Bu bölüğün görevi, Vezir-i azam ile devlet erkânını korumaktı. Diğer kapıkulu süvarilerinin olduğu gibi silahları bir pala ve bir mızrakla eyerlerinin başına asılı olan ve “gaddâre” ismi verilen bir kılıçtı (Pakalın, 1983c, s. 550). Yeşil bayrak ismi de verilen sağ ulûfeciler yüz yirmi bölüğe ayrılmışlardı. Savaş meydanında ve ordunun konakladığı yerde padişah sancağının sağında yer alırlardı. Devlet hazinesini beklemek de bunların görevleri arasındaydı. Bu bölükten dört kişi subaşı ismiyle bölük subaşılığına tayin olunurlardı. Mal ve para tahsili bu subaşılar tarafından yapılırdı ki, bunlara da “başbaki” ismi verilmekteydi.

    Kiril Alfabesi: Ortodoks Kilisesine bağlı Slav halkları için IX. yüzyılda Rum din adamlarının oluşturup, geliştirdiği bir tür alfabedir. Günümüzde Rusça, Sırpça ve Bulgarca ile birlikte eski Sovyetler Birliğinden ayrılan devletlerin çoğunda bu alfabe kullanılmaktadır.

    Tahrir: 1-Yazma, kitabet, kompozisyon. 2-Osmanlı Devleti'nde yeni fethedilen toprakların yazım işi.

    Manastır: 1- Makedonyada bir kentin adıdır. 2- Rahiplerin ve rahibelerin dünya ile ilgilerini keserek yaşadıkları yapıdır. İlk manastır 529 yılında Aziz Benedit tarafından İtalya'da kurulmuştur. 3- Keşişlerin oturduğu binaya verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü