Eğitim Sitesi

Mali Özerklik Nedir? Mali Özerklik Hakkında Kısaca Bilgi

Mali Özerklik Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Mali Özerklik:

Yerel yönetimlerin, yeterli mali kaynaklara sahip olmaları anlamına gelmektedir. Not: Avrupa Yerel yönetimler Özerklik Şartının 9. Maddesinde bu hususta şu ifadeler yer almaktadır: "Yerel yönetimlere, ulusal ekonomi siyaseti içinde, kendi yetkileri çerçevesinde serbestçe harcayabilecekleri, kendilerine has, yeterli mali kaynak sağlanır. Yerel yönetimlerin mali kaynakları Anayasa ve yasalarla kendilerine verilen sorumluluklara orantılı olur. Yerel yönetimlerin mali kaynaklarının hiç değilse bir bölümü, yasal sınırlar içinde oranını belirleme yetkisine sahip oldukları yerel vergi ve harçlardan sağlanmalıdır."

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Mahalli İdareler Kontrolörleri: Asıl görevi yerel yönetimleri denetlemek olan, bunun yanında bakanın vereceği diğer denetim görevlerini de yapmakla yükümlü bulunan İçişleri Bakanlığı denetim elemanları.

    Basit Tamir Ve Tadil: Yapılarda derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması işlemleri.

    Esnaf Kefalet Kooperatifleri: Türk esnafı ve sanatkârlarının, finansman ihtiyacını, dolaylı — dolaysız biçimde karşılamak üzere tesis edilen, Ticaret Bakanlığı ve bir devlet bankası olan Türkiye Halk Bankasının denetimi altında faaliyet gösteren kooperatifler.

    Düzenleme Sınırı: Düzenlenecek imar adalarının imar plânına göre yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami ve karakol yerlerini çevreleyen sınır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü