Eğitim Sitesi

Makas Nedir? Makas Hakkında Kısaca Bilgi

Makas Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Makas:

Çelik konstrüktif elemanlardan oluşturulan geniş açıklıklar geçen kiriş vazifesini gören, kendi üstlerine oturan aşığın yükünü yanlamalarla gergiye ileten, gerginin asıldığı ve çekmeye çalışan taşıyıcı elemanıdır.

 

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Makas:

Bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç, sındı.

 

Tekstil-Dokumacılık Terimi Olarak Makas:

1- Bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç, sındı.

2- Kumaşı tüylendirme işlemi sonrasında homojen tüy yüksekliğinin sağlanması.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Makas:

Kâğıt makası ile ilgili bilgilere bakınız.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Makas:

Amuda kalkarak, ayakları ileri geri hareket ettirmek.

 

Halter Terimi Olarak Makas:

Kaldırış sırasında bir bacağın önde diğerinin arkada dizlerin bükülü olduğu duruş şekli.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Komodin: Karyola başlarında yer alan, iki - üç çekmeceli olarak tasarlanan ve genellikle abajur ile dekore edilen küçük dolap.

    Ayakkabılık: Ayakkabı konulan yer, ayakkabı dolabı.

    Röper: Bir doğrultuyu, bir düzeyi, bir yüksekliği belirlemek veya yeniden bulmak üzere bir duvar, jalon ya da arazi üzerine konulan işaret.

    Granit: Granit, yerkürenin milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde kuars, feldispat ve mika gibi çeşitli minerallerin birleşmesiyle oluşmuş doğal magma kayalarıdır. Bileşimindeki bu minerallerin oluşturduğu dokusuyla sağlam bir yapıya ve zengin renk skalasıyla estetik görünüme sahip olan granit, tarih boyunca aranılan, yeryüzünün en sert ve dayanıklı yapı malzemesi olmuştur. Granit, yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç göstermemesi, ışığı yansıtması ve parlaklığı uzun süre koruyarak ilk günkü görüntüsünü yıllarca kaybetmemesi gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra zengin renk ve doku seçenekleriyle, modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü