Eğitim Sitesi

Makale Nedir? Makale Hakkında Kısaca Bilgi

Makale Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Makale:

Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır. Makalenin temel öğesi fikirdir. Başlı başına bir konu üzerine yazılan eser, gazete ve dergi ile yayınlanmak üzere yazılan ve herhangi bir konuyu inceleyen yazı da makale olarak isimlendirilir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Makale:

1- Bir sonuca varmak amacıyla herhangi bir konuda bir düşünceyi, görüşü açıklamak, savunmak ya da bilgi vermek için kanıtlara, belgelere dayanılarak yazılan yazı.

2- Bir görüş ya da savı öne süren, gazete ve dergilerde bilgi vermek için yazılan, başlıklı ve imzalı yazı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Makale:

1. Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik, ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazısı.

2. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Makale:

Bir görüşü savunmak ispatlamak yada bir konuda bilgi vermek amacıyla bilim, fen, sanat, siyaset vb. konularda yazılan gazete ve dergilerde yayınlanan başlıklı, imzalı düz yazı türüdür.

 

Kütüphanecilik Terimi Olarak Makale:

Bir konu üzerine yazılmış ve genellikle 1-35 sayfa uzunluğunda olan kısa eser. Çoğunlukla bir magazinin, bilimsel derginin veya gazetenin bir parçası olarak basılır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Tamlanan: Tamlamadaki ikinci ve asıl öge.

    Gizli Özne: 1. Yüklemin sonundaki kişi eklerine bakarak ben, sen, o; biz, siz, onlar biçimde yanıt alınıyorsa buna gizli özne denir. 2. Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin öznesi gibi görünen fakat gerçekte nesnesi olan kelime ve kelime grupları, cümle yapısına göre görünürde olan özne: Getirilen kitaplar (postacı tarafından) bulunamadı. gibi.

    Duygu Ünlemi: Duygu değeri taşıyan ünlem.

    Emir Cümlesi: Fiil cümlesinin yüklemi emir kipi olan türü: Üzerine aldığın işi oyalanmadan yap! Kendin getir. Vb.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü