Eğitim Sitesi

Maar Nedir? Maar Hakkında Kısaca Bilgi

Maar Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Maar:

1- Volkan alanlarında kabuk tabakasında sıkışan gazın üstündeki kütleyi patlatması-parçalaması ile oluşan çapları birkaç yüz metre ile birkaç km arasında değişen çanak. Ayrıca maar, lavların sulu bir alanı kaplaması ile altta buharlaşan suyun üstteki lav örtüsünü patlatması ile de oluşmaktadır.

2- Magma ile temasa geçen yeraltı suyunun lav ve gaz karışımı şeklinde patlayarak yeryüzü üzerinde meydana getirdiği çukurlukdur.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Şelale (Cağlayan): Yüksek bir yerden devamlı bir şekilde ve yerçekimi etkisi ile artan bir hızla düşen akarsu kütlesine şelale diğer adıyla çağlayan denir. Diğer bir ifade ile şelale akarsuyun uçurumlar üzerinden düştüğü yerdir.

    Delta: 1. Akarsuların denize ulaştıkları yerlerde taşıdıkları maddeleri biriktirmesiyle oluşan üçgen biçimli alüvyal ovalardır. Deltalar, taban seviyesi ovalarının bir çeşididir. Onlardan ayrılan yönü biriktirmenin deniz içinde olmasıdır. 2. Akarsuların taşıdıkları alüvyonlarını (taş - toprak) denize döküldükleri yerlerde biriktirmeleri ile oluşturdukları kıyı ovalarına delta denir. Bir kıyıda deltanın gelişebilmesi için; - akarsuyun bol miktarda malzeme taşıyor olması, - denizin derin olmaması, - gelgitin güçlü olmaması, - kıyıda güçlü akıntıların olmaması gerekmektedir.

    Kayaç (Taş): Bir veya birkaç mineralin birleşmeleri sonucunda oluşmuş ve yer kabuğunu meydana getirmiş olan sert kütle.

    Yeraltı Suyu: Yeraltında taş ve toprak yapısında önemli miktarda depolanmış olan sudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü