Eğitim Sitesi

Loure Nedir? Loure Hakkında Kısaca Bilgi

Loure Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Loure:

18. Yüzyıl süitlerinde rastlanan bir çeşit halk dansı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Forzando ( > ): Üzerine ve ya altına geldiği notanın gür ve güçlü çalınmasına yarar.

    Diminuendo (İt.): İtalyanca, bir müzik tümcesini okurken sesi yavaş yavaş azaltmayı ve yumuşatmayı gerektiğini anlatır, ses gücünün giderek kısılması, decresendo.

    Hüzzam: Klasik Türk müziğinde segah perdesinde karar eden bir makamdır. 16. yüzyılın dahi bestekarlarından Gazi Giray Han Hüzzam makamının ilk tarifini vermiştir. Hüzzam makamında elimizde bulunan ilk eser yine Gazi Giray Han'a ait bir peşrevdir. Neva'da Hicaz gösterek seyrine başlar. Gerdaniye'de asma kalışlar yapılır. Gerdaniye üzerine Buselik dizisi eklenerek genişletilirse Neva'da Hümayun gösterilmiş olur. Sonra Segah'ta Hüzzam dörtlüsü gösterilip karara Nim Hisar gösterilerek gidilir.

    Tekrar İşareti: Bir müzik parçasının bir bölümü veya bütünü tekrar edilecekse o kısımları tekrar yazmayıp, bir işaret ile geriye cevap verilir. Bu işaret, Ölcü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çekilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta koyularak yapılır. Bu işarete tekrar işareti denir. (Röpriz: Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü