Eğitim Sitesi

Liman Ücreti Nedir? Liman Ücreti Hakkında Kısaca Bilgi

Liman Ücreti Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Liman Ücreti:

Liman idaresi tarafından liman tesislerinin bakımı, onarımı ve temizliği için yolculardan alınan para.

 

    Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

    Oturma Yeri Doluş (Kuver) Oranı: Oturma doluş oranı belli bir dönemde restoranın veya benzeri yiyecek-içecek bölümünün müşteri kabul kapasitesi ile o dönemde servis yapılan yiyecek (kuver) sayısı arasındaki orandır. Oturma Yeri Doluş Oranı = Servis Yapılan Kuver Sayısı (Oturma Yeri Kapasitesi) Bir restoranda günlük olarak öğle ve akşam için iki defa yararlanılacağına göre, Servis yapılan Yemek Sayısı/ Günlük kapasite formülü yardımıyla da restorandan günlük ortalama yararlanma katsayısı bulunabilir.

    Koruma: Tarih veya sanat değeri taşıyan yapıların ya da kent parçalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli önlemleri alma.

    Almanak: Yılın gün, hafta, ay gibi bölümlerinden başka, bayram, yıl dönümü gibi belli günleri ve bir takım astronomik, meteorolojik, istatistikî bilgileri gösteren kitap biçiminde takvim.

    Lawson Şeması: Turizm sektöründe özellikle konaklama tesislerinde çeşitli fonksiyonlara ayrılan yer ilişkilerinin analiz edilmesini sağlayan ve Fred Lawson tarafından geliştirilmiş bir şemadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü