Eğitim Sitesi

Levha Nedir? Levha Hakkında Kısaca Bilgi

Levha Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı, yapılmış resim.

 

Coğrafya Terimi Olarak Levha:

1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir.
Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler.

2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Levha:

İnsanlara bilgi vermek ve yönlendirmek amacıyla bir yere asılmak için yazılmış yazı, tablo, resim, tabela.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Levha:

Bir yere asılmak için yazılmış yazı.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Levha:

Kitap başlıklarına verilen ad. Başlık veya serlevha da denir. Hüsn-i hatla yazılan ve çerçevelenerek duvara asılan yazılara da levha denilir. Bu yazıların küçüklerine ise kıt'a denilir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Levha:

Bilgilendirmek için belirli bir yere asılan yazı.

 

Deprem Terimi Olarak Levha:

Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Telif Hakkı: Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

    Nişancı: Osmanlı Devleti'nde Divanı üyesi. 1- Devlet kanunlarını çok iyi bilirdi. 2- Yabancı devletlere gönderilecek mektuplara, yazışmalara ve Divan kararlarına padişahın tuğrasını(İMZA) çekerdi. 3- Fethedilen toprakları deftere kaydeder, gelirlerine göre devlet görevlilerine dağıtımını yapardı. 4- Devletlerarası yazışmaları sağlardı. 5- Tapu ve kadastro işlerine bakardı, ele geçirilen toprakları tapu defterine geçerdi.

    İhsan: 1. İyilik etme, iyi davranma. 2. Bağışlama, bağışta bulunma.

    Buluş (İcat): Bir şeyi ilk kez ortaya koymaya veya icat edilmeye denir. Buluşlar, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılama ve karşılaştığı problemleri çözme gayret ve merakından doğmaktadır. Bununla beraber, planlı ve sürekli bir çalışma gerekmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü