Eğitim Sitesi

Laiklik Nedir? Laiklik Hakkında Kısaca Bilgi

Laiklik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Laiklik:

Devletin, dinler arasında ve dini görüşlerle dini olmayan görüşler arasında olumlu ya da olumsuz ayrımcılık yapmaması.

Laiklik; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet kurumlarının ve kurallarının dini ilkelere değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır.

Laiklik ilkesinin kabul edilmesiyle devlet yönetimi akla ve bilime dayandırılmıştır. Türk toplumunun çağdaşlaşma yolu açılmıştır.

Özellikleri:
- Devlet yönetiminde din ve devlet işleri birbirinden ayrı tutulur.
- Akla ve bilime önem verilir, yasalar din kurallarına dayandırılamaz.
- Düşünce ve inanca saygı esastır. Herkesin inanç ve vicdan özgürlüğü vardır.
- Devlet dini inançlarından dolayı kanun önünde ayrım gözetmez.

 

Tarih Terimi Olarak Laiklik:

Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması, fakat kimsenin inancına ve vicdan hürriyetine karışılmamasıdır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Laiklik:

1- Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve bireye vicdan özgürlüğünün sağlanması durumu.

2- Toplumsal kurumların işleyiş ve düzenlemelerinin dinsel kurallara dayanmadan yapılmasına laiklik denir.

3- Devlet yönetiminde dini inançların, dini inançlardan da devlet güçlerinin olmamasını savunan düşünce sistemi ve bu sistemi uygulayan yönetim biçimi.

 

Siyaset Terimi Olarak Laiklik:

Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması, laisizm.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Origami: Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan sadece katlayıp çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılan kağıt katlama sanatı.

    Kavram: Basit bir fikri veya gerçeği veya bir grup şeyi soyutlayarak ifade eden terim. - Sarı, mavi, mor bunların hepsini "renk " olarak ifade ederiz. Renk kavramdır. - Bir sınıfta Öğrenciler Ali, Ayşe vs. Hepsini birden "öğrenci" olarak ifade ederiz. Öğrenci kavramdır. - Yürümek ,koşmak,oturmak kelimelerinin kavramı ise "hareket"tir.

    Miras: 1. Bir kişi tarafından başka birine bırakılan mal veya mülk. 2. Bir neslin kendinden sonra gelen nesle bıraktığı her şeye miras adı verilir.

    Aydınlanma Çağı: Aydınlanma, 18. yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan ve her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sistemine Aydınlanma, bu düşünce sisteminin etkisiyle bilim ve felsefede büyük gelişmelerin olduğu bu yeni döneme Aydınlanma Çağı denmiştir. Aydınlanma Çağı'nda "aklın kullanılması ile doğru bilgiye ulaşılabileceği" fikri temel alınmıştır. Bu dönemin önemli bilim insanları; - Newton (Nivton); fizik ve matematik alanında çalıştı. - Copernik (Kopernik); Evrende Güneş merkezli bir sistem olduğunu ve Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğünü kanıtladı. - Galileo; Dünya'nın yuvarlak olduğunu ispatladı. - Descartes (Dekart); analitik geometriyi geliştirdi. - Jean Jacgues Rousseau (Jan Jak Russo); toplumsal alanda önemli eserler verdi. - Mozart, Bach (Bah) gibi besteciler müzik alanında önemli başarılar elde etti. Aydınlanma Çağı'nın Sonuçları * Bilim, sanat, edebiyat, siyaset ve sosyal alanlarda önemli eserler verildi. * Bilimsel ve teknolojik gelişmeler Sanayi İnkılabının temellerini oluşturdu. * Siyasi ve sosyal gelişmeler ABD'nin kurulmasında ve Fransız İhtilali'nin çıkmasında etkili oldu. * Avrupa'da akılcı düşünce sistemi gelişmiştir

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü