Eğitim Sitesi

Lağımcı Ocağı Nedir? Lağımcı Ocağı Hakkında Kısaca Bilgi

Lağımcı Ocağı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Lağımcı Ocağı:

Savaş sırasında kuşatılan kaleleri, yeraltından kazdıkları tünellerle, surların altına patlayıcılar yerleştirerek çökertmeye çalışırlardı.

 

Tarih Terimi Olarak Lağımcı Ocağı:

Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Kutup Noktası: Yer yuvarlağının en üst ve an alt noktasına verilen isimdir.

    Taşıt: Otomobil, tren, gemi, uçak gibi taşıma araçlarının ortak adı, nakil aracı, nakil vasıtası, vasıta.

    Sinop Baskını (1853): Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı. İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile; 1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı. 2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı. 3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi. Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.

    Miras: 1. Bir kişi tarafından başka birine bırakılan mal veya mülk. 2. Bir neslin kendinden sonra gelen nesle bıraktığı her şeye miras adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü