Eğitim Sitesi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Nedir? Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Hakkında Kısaca Bilgi

Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu):

Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs
1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kavait: Kurallar.

    Devletçilik: Ekonomik ve toplumsal bütün görevlerin ve eylemlerin devlet tarafından yönetimidir. Devletçilik düşüncesi özellikle ulusal ekonomiyi koruyuculuk ve sanayileme sorunlarında toplanır. Ülkemizde ulusal burjuvazinin ekonomik yatırım yapacak yeterli gücü olmaması nedeniyle, yatırımların devlet eliyle yapılmasıdır. Bir zorunluluk sonucu ortaya çıkan bu ilke liberalizm ile çelişmez. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Araştırmacı Tarih: Yer ve zaman verilerek, olayların neden ve sonuçlarını objektif bir biçimde inceleyerek, aralarında bağlantı kurmaya çalışan tarih çeşididir. Olaylar ince ayrıntılarına kadar incelenir. XIX. Yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Tarih yazıcılığının son aşamasıdır. Alman Leopold Van Ranke ilk temsilcilerindendir. Günümüz modern tarih anlayıştır.

    Nureddin: Kırım Hanlığı'nda ikinci veliahta verilen unvan. (Birinci veliahta 'Kalgay' denirdi.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü