Eğitim Sitesi

Kütlesel Çekim Nedir? Kütlesel Çekim Hakkında Kısaca Bilgi

Kütlesel Çekim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kütlesel Çekim:

Doğanın temel kuvvetlerinden biri, tüm maddeler arasında var olan bir kuvvet. Bu kuvvet manyetik, elektriksel, elektromanyetik ve çekirdek içinde etkin olan nükleer kuvvetlerden daha zayıf olup, maddenin iç yapısında rol oynamaz. İki cismin kütleleriyle doğru aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Küçük Gezegen (Asteroit): Bilinen dokuz büyük gezegene göre çok daha küçük olan (en büyüğünün çapı 770 km), Güneş çevresinde dolanan gökcisimlerinden her biri.

    Bulutsu (Nebula): 1- Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hâle gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Orion (avcı), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır. 2- Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.

    Uzaktan Algılama Uyduları: Uzaktan algılama uyduları, önemli kaynakların ve olayların uzaydan görüntülenmesinde kullanılır. Örneğin hayvan göçlerinin izlenmesinde, maden yataklarının tespitinde, hava koşullarından zarar gören tarım ürünlerinin ya da ormanların hangi hızla azaldığının belirlenmesinde kullanılabilir. Uzaktan algılama çevremizin belli bir uzaklıktan incelenmesi ve ölçülmesidir.

    İkili Yıldız: Birbirine kütleçekimiyle bağlı, iki yıldızdan oluşan sistem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü