Eğitim Sitesi

Kurgu Nedir? Kurgu Hakkında Kısaca Bilgi

Kurgu Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Kurgu:

1. Eldeki görüntülerin ve/veya seslerin arasında seçim yapılmasını, bunların çeşitli kurallar dahilinde, sanatsal düşünce, görüntü ve ses sürekliliğini dikkate almak suretiyle, senaryoya ve belli bir anlatıma göre arka arkaya sıralanmasını, gerekirse senaryodaki sıralarının değiştirilmesini, uzunluklarının ve ekranda kalma sürelerinin saptanması.

2. Bir videonun değişik ve yerlerde çekilen bölümlerini bir uyum ve anlam bütünlüğü sağlayarak birleştirme, montaj.

 

Tiyatro Terimi Olarak Kurgu:

Bir eserin, dil, biçim ve içerik olarak farklı ya da aynı cinsten parçalarını bir araya getirme.

 

Sanat Terimi Olarak Kurgu:

Bir sanat eserinde, eseri meydana getiren sanatsal öğelerin sanatçını isteğine ve yaratıcılığına bağlı olarak bir araya getirilmesi, düzenlenmesi ve eserin bütünlenmesi.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Performans: Oyuncunun önceden belirlenmiş bir kurguya bağlı ya da doğaçlama olarak gerçekleştirdiği veya sanatsal bir hedef dâhilinde, belli bir alandaki becerisini gösterim amacıyla sergilediği seyirlik.

    Yayın/İzleme Platformu: Çok sayıda yayın hizmetini bir veya birden fazla sinyal hâline getirerek uydu, kablo ve benzeri ortamlardan şifreli ve/veya şifresiz olarak dinleyicinin veya izleyicinin doğrudan alacağı şekilde iletimi.

    Kast Ajansı: Bünyesinde bulundurduğu oyuncuları ve/veya figüranları, televizyon, sinema, tiyatro vb. projeler için, işveren kurum/kuruluşların talebi üzerine, bu kurum/kuruluşların görevlendirdiği kişilere tanıtmak amacıyla, tanıtım dosyalarını hazırlayan, sunan ve işe ilişkin finansal ve hukuksal süreçlerin yürütülmesini sağlayan kurumlar.

    Sayısal Yayın: Sayısal kodlama ve modülasyon tekniği kullanılarak kablo, uydu, karasal ve benzeri ortamlardan yapılan yayın hizmeti.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü