Eğitim Sitesi

Kült Nedir? Kült Hakkında Kısaca Bilgi

Kült Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kült:

Allah'a, ilahî kabul edilen veya Allah'ın özel sevgisini kazanmış varlıklara gösterilen saygı.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Kült:

Tapım. Değişik kültür özelliklerine sahip halkların tapınma ve ibadet biçimlerine verilen ad.

 

Sanat Terimi Olarak Kült:

Tapma, tapınma. Din. Dini tören, ibadet, ayin, dini inanca yönelik materyal.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Cermen: Alman soylu halklar.

    Reisülküttap: 1. Osmanlı Dönemi'nde, XVII. yüzyıla değin padişah divanında, divan yazmanlarının başı olan görevliye verilen san. 2. Tanzimat'tan önceki dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun dışişleri bakanı. 3. XVII. Yüzyıla kadar Nişancı’ya bağlıydı. Dîvân’da görüşülecek konuların sırasını belirler, dış işlerine bakar, Dîvân’da alınan kararları yazıya geçirirdi.

    Boğazlar Sorunu: İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının stratejik askerî önemi nedeniyle hem Osmanlı Devleti’ni hedef alan, hem de Avrupa ülkelerinin kendi aralarında çekişmelere yol açan sorundur.

    Türk: Türk adının anlamı ile ilgili olarak çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Adları "Türk" sözcüğüne benzediği iddia edilen bazı toplulukların "Türk" milleti ile herhangi bir ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmalara göre, "Türk" sözcüğü; "güç, kuvvet, güçlü, kuvvetli, cesur, türeli (kanun ve nizam sahibi) ve türeyen, çoğalan" anlamlarına gelmektedir. Tarihte "Türk" adıyla adlandırılan ilk devlet "Gök-Türk Devleti" olmuştur. Coğrafi ad olarak "Türkiye" kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda "Türkiye", Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır. IX. ve X. yüzyıllarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan alana "Türkiye" adı verilmiş (Doğu Türkiye = Hazar ülkesi; Batı Türkiye= Macar ülkesi); XIII. yüzyılda Mısır ve Suriye de "Türkiye" olarak adlandırılmıştır. Anadolu ise XII. yüzyıldan itibaren "Türkiye" olarak tanınmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü