Eğitim Sitesi

Kulis Nedir? Kulis Hakkında Kısaca Bilgi

Kulis Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Kulis:

Tiyatroda, sahnenin arkasında bulunan kısım, sahne arkası.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Kulis:

Sahne arkası.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Kulis:

Ana Bina’da yer alan, Genel Kurul Salonu ile siyasi parti grup salonlarına açılan ve milletvekillerinin kullanımına tahsis edilmiş kapalı mekânlardır.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Güldürü: İnsanların, olayların, durumların gülünç yönlerini belirten sahne eseri, komedi.

    İmgelem: Stanislavski oyunculuk dizgesinde,oyuncunun,bir yapıtın öyküsünü sanatsal bir yolda sahne gerçeğine çevirmesinde başvurduğu varsayma işlemi. Oyuncunun sözcükler ardında yatan alt metni bulmak için başvurduğu imgelem. İmgelem bir oyuncunun uygulayım aracıdır.

    İmge Tiyatrosu: Sahne tasarımcısı Robert Wilson'un imgelere dayanan,sahne plastiği ve ışık anlayışıyla gelişen oyun düzeni biçemine verilen ad.Robert Wilson'dan kaynaklanan bu tiyatro eğiliminde,geleneksel dramaturgi ve sahne tekniklerinin dışına çıkarak imge dizilerinin oluşturulmasına,oyun kişileri,yer ve zaman gibi dramatik öğelerin biçimsel parçalanmasına çalışılır.Sahne üzerindeki estetik hareketli resimlerde geliştirilen bu sahneleme anlayışına "Resim Tiyatrosu" da denilmektedir.

    Oyun Planı: Oynanacak veya halen oynanmamış oyunların serisidir. Tiyatrolar oyun planlarını oyun sürelerine göre tanzim ederler. Oyun planı, ilk gösterimleri, yeniden sahnelemeleri, sahneye koyma taahhütlerini ve uzun aradan sonra yeniden gösterimlerini içerebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü