Eğitim Sitesi

Kromozomal Hastalıklar Nedir? Kromozomal Hastalıklar Hakkında Kısaca Bilgi

Kromozomal Hastalıklar Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Kromozomal Hastalıklar:

Genetik yapıların, sayısında veya yapısında eksiklik/fazlalık bulunması durumunda meydana gelen hastalıklar.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Melez: Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması sonucu oluşan heterozigot döl.

    Kalıtsal Karakterler: Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

    Kalıtım Bilimi (Genetik): Anne ve babadan kromozomlar aracılığıyla gelen genlerin etkileşim şekil ve derecelerine göre de yavrunun özellikleri ortaya çıkar. Canlılardaki karakterleri ve karakterlerin yavru bireylere aktarılmasını inceleyen bilime kalıtım bilimi ya da genetik denir.

    Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır. ● İribaş - (1952), ● Sazan - (1963), ● Koyun - (1996), ● Şebek - (2000), ● Sığır - (2001), ● Kedi -(2001), ● Katır - (2003), ● At - (2003), klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü