Eğitim Sitesi

Kriptoloji Nedir? Kriptoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Kriptoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Elektronik Ticaret Terimi Olarak Kriptoloji:

Güvenli bilgi iletişimi ve/veya saklanması için şifreleme ve şifre çözme yöntemleri türeten, geliştiren, inceleyen bilim dalı. (cryptology)

 

    Benzer Elektronik Ticaret Terimleri

    Dijital ticaret: Dijital ticaret, elektronik ticaret ve e-ticaret ile aynı anlama gelmektedir. İnternet üzerinden ziyaretçilerin dijital veya fiziki ürünleri para karşılığında satın almasına denir. Kısaca tanımlamak gerekirse, ticaretin dijital, elektronik gerçekleşmesi durumudur.

    Anahtarı bulan kurum-ABK: Yasal erişime yardımcı olmak amacıyla kurulan ve yargının gerektirdiği durumlarda, zan altındaki kişinin gizli anahtarının matematiksel yöntemlerle elde edilmesini sağlayan kurum. Gizli anahtarını kaybeden herhangi bir kişi de, kimliğini belgeleyerek ABK'ye başvurursa anahtarını yeniden elde edebilir. (key recovery agency-KRA)

    Arama Motoru: İnternet sitelerini arşivleyerek, kullanıcıların aradıkları konulardaki site ve sayfaları hızlı ve kolay bir şekilde bulmalarını sağlayan özel web siteleridir. Google, Yandex, Bing, Yahoo en popüler arama motorları arasında yer alırlar.

    EVD kurumu: Bir ülkede EVD kullanımını düzenleyen kuruluş, örneğin, ABD'deki EDIA, Avustralya'daki EDICA, Kanada'daki EDICC veya Yeni Zelanda'daki EDIANZ (EDI association)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektronik Ticaret Terimleri Sözlüğü