Eğitim Sitesi

Korozyon Nedir? Korozyon Hakkında Kısaca Bilgi

Korozyon Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Korozyon:

Gemi üzerinde bulunan demir ve çelik aksamın, oksijen, havadaki nem ve deniz suyundaki karbonikasit sebebiyle kimyevi değişikliğe uğrayarak paslanması. 

 

Fizik Terimi Olarak Korozyon:

Metallerin nemli ve sulu ortamlarda kendiliğinden pil oluşturup aşınması.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Korozyon:

Kimyasal aşınma.

 

Kimya Terimi Olarak Korozyon:

Metallerin elektrokimyasal bir olay sonucu aşınması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Korozyon:

Rüzgârlar tarafından sürüklenen kumlar, çarptıkları yüzeyleri çizerek aşındırır. Rüzgârların bu yolla yaptığı aşındırmaya denir.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Çapariz: 1- Denizcilikte doğru gitmeyen, engelleyici, kötü anlamında kullanılan terim. Yapılmakta olan bir işin veya manevranın yapılmasını engelleyici bir durumun ortaya çıkması suretiyle işin veya manevranın yapılmasının gecikmesini veya bir başka manevranın yapılmasını gerektiren durum.  2- Bir manevra veya bir işlemin engellenmesi anlamına geldiği gibi, demir zincirlerinin biryerlere (başka bir zincire vs.) dolaşması, karışması anlamında da kullanılır.

    Fribord Markaları: Gemilerin bordalarında bulunan disk, çizgiler ve harfler. "Sigorta markası" da denir. 80 register tondan büyük gemilere uygulanması zorunludur. Gemi uluslararası konvansiyona göre bu işaretlere, sınırlara göre yüklenir. Harflerin anlamları şöyledir: S=(Summer) Dairenin merkezinden geçen çizginin üst kenarı ve aynı zamanda S ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Yaz Yükleme Sınırı. W=(Winter) W ile işaretlenen çizginin üst kenarıyla gösterilen Kış Yükleme Sınırı. WNA=(Winter North Atlantic) WNA ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Kış Kuzey Atlantik Yükleme Sınırı. Bu çizgi tanker olmayan, 330 kadem uzunluğun üstünde bir vapurda gösterilmeyecektir. T=(Tropical) T ile markalanan çizginin üst kenarı tarafından gösterilen Tropikal Yükleme Sınırı. F=(Fresh water) F ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tatlı Su Yükleme Sınırı. TF=(Tropical Fresh water) TF ile işaretli çizginin üst kenarı tarafından gösterilen yazın Tropikal Tatlı Su Yükleme Sınırı.

    Şamandıra Ücreti: Şamandıraya bağlanan gemiler tarafından liman başkanlıklarına ödenen ücret. 

    Trim Etmek: Yelkeni, rüzgârı en iyi alacak şekilde iskotayla ayarlamak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü