Eğitim Sitesi

Konsorsiyum Nedir? Konsorsiyum Hakkında Kısaca Bilgi

Konsorsiyum Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Konsorsiyum:

Uluslararası kimi kuruluşların ya da kimi devletlerin ekonomik ve mali yardımlarını yürütmek için oluşturdukları ortak organdır. Ticari anlamda ise türlü sanayi kollarındaki girişimleri, bankaları, ulaştırma ve sigorta şirketlerini birbirine bağımlı ve ortak kılan uluslararası ticaret birliğidir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Konsorsiyum:

Ortak yarar gözeten ve daha çok mali konularla uğraşan kişiler ya da kuruluşlardan oluşan bir gruptur. Ortaklık anlamına gelir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Konsorsiyum:

İki veya daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, belirli bir proje ile ilgili olarak birlikte hareket etmek için, oluşturdukları şirket niteliğindeki yapı.

 

Kütüphanecilik Terimi Olarak Konsorsiyum:

İşbirliği yaparak belirli hedeflere ulaşmaya çalışan iki veya daha fazla kurumun resmi birlikteliği (örneğin Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu - ANKOS).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Osmanlıca: XIII.-XX. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yayıldığı bütün ülkelerde yazın ve yazışma dili olarak kullanılan, özellikle, XV: yüzyıldan sonra Arapçanın ve Farsçanın aşırı ölçüde etkisinde kalarak Türkçe, Arapça ve Farsçadan oluşan yapay bir dil durumuna gelmiş olan Türkçeye verilen ad.

    Cülus: Osmanlı padişahlarının tahta çıkması.

    Afaroz: Kişiyi dinden çıkarma cezasıdır. Aforoz edilen kişi ile toplum bütün ilişkilerini keserdi. Kral bile aforoz edilebilirdi.

    Çin Seddi: MÖ: 210 yılında tamamlanan, Çin'i kuzeydeki göçebe toplulukların (özellikle Hunların) saldırılarını önlemek amacıyla yapılan insan yapısı en büyük duvardır. Çin Seddi, ortalama bir kaç yüz metrede bir yapılan kulelerle desteklenmiştir. Uzunluğu 2.400 Km. ve yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişmektedir. Üzerinde 4 metre genişliğinde bir yol vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü