Eğitim Sitesi

Koltuk Nedir? Koltuk Hakkında Kısaca Bilgi

Koltuk Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Koltuk:

Kol dayamak için yan parçaların bulunan geniş oturma, dinlenme öğesi.

 

Denizcilik Terimi Olarak Koltuk:

Bir teknenin aborda olduğu yere sıkılması için baş ve kıç omuzluklardan verdiği halat. 

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Koltuk:

1- Murakkaların ilk satırını teşkil eden sülüs yazıdan sonra, nesih yazı ile o satırdan kısa olarak yazılan satırların iki tarafında kalan boş kısımlar hakkında kullanılan bir terimdir. Bunlara tezhip yahut altın tozundan zerefşan süs yapılırdı». Divanlarda da yazılı sayfaların uygun kare şeklindeki boşluk kısımlarına tezhip yapılarak koltuk adı verilmiştir, Buna koltuk işleme denir.

2- Hat yazılırken yazılı sahifelerin uygun köşelerinde özellikle tezhip yapılmak üzere boş bırakılan köşelerdeki kare veya dikdörtgen şeklindeki alanlardır.

3- Yazılı sahifelerin münasip müstakil kareli köşelerine ıtlak olunur ki icabında buraları boş bırakmayarak tezhip yapılır. Buna koltuk işleme tesmiye edilir. Karamemi'nin tezhip ettiği Divanda koltukların sayısız örnekleri vardır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Ölçülendirme: Çizilen resim üzerinde bina elemanlarının, birbiri ile olan yatay ve düşey uzaklıkları ile uygulama için gerekli olan mesafe ve bilgilerin, belirli çizgi, yazı ve sembol ile ifade edilerek, proje ve resimler üzerinde uygulayıcıya gerekli boyutların ölçüsü hakkında bilgi verilmesine ölçülendirme denir.

    Simetrik: Bakışık. Belirli bir eksene göre aynı.

    Shaggy Halı: Shaggy halılar genel görünümüne göre uzun ve kalın tüylü post görünümlü halılardır. Shaggy halılar genellikle 5 cm ve 3 cm uzunluğunda hav (tüy) yüksekliğinde olmaktadır. İpleri kalın ve tercihe göre bükümlü, düz cinsleri olmaktadır. Kullanılan iplikte ipliğin yumuşak olmasına, halıya dokunuşta rahat bir temas sağlamasına dikkat edilmektedir. Shaggy halılar ilk bakışta post görünümünü andırmakla beraber isteğe göre her türlü ebatları yapılabilmektedir. Halılarda kullanılan iplikler alerji yapmamakta, insan ve çevre sağlığa hiçbir zararlı madde içermemektedir. Üretimde özellikle dikkat edilen husus sağlıktır. Shaggy halılar alışılagelmiş klasik halı tarzından tamamıyla farklı bir halı çeşididir. Desenleri modern ve geometrik desenlerden oluşmaktadır. Renk olarak iki grubta üretim yapılmaktadır. Birinci grub parlak canlı renkler den oluşan halı grubu, ikinci grub koyu, pastel renklerden oluşan halılardır.

    Kozöz: Küçük kanepe.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü