Eğitim Sitesi

Kolesterol Nedir? Kolesterol Hakkında Kısaca Bilgi

Kolesterol Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kolesterol:

1- Kolesterol, karaciğerde üretilen ve vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olurken kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damar iç yüzeylerinde plak oluşumuna neden olarak tıkanıklığa yol açar.

2- Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Kolesterol:

Kolesterol vücutta doğal olarak da bulunan hücrelerin yapısından hormon yapımına kadar pek çok işlevi olan yağ yapıdır. Kolesterolün de farklı çeşitleri vardır. Kan damarlarınızda artan kötü kolesterol (LDL) kalp damarları hastalıkları riskinizi arttıracaktır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Kolesterol:

Hayvansal besinlerde bulunan ve vücutta sentezlenebilen lipit özelliğinde madde.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Dezenfektan: Bir yeri veya eşyayı mikroorganizmalardan arındıran maddelerin genel adı.

    Husye: Er bezi, testis.

    Akromegali: Beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda baş gösterirse gigantism adı verilen dev görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.

    Joint: Eklem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü