Eğitim Sitesi

Klon Bankası (Genom Arşivi) Nedir? Klon Bankası (Genom Arşivi) Hakkında Kısaca Bilgi

Klon Bankası (Genom Arşivi) Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Klon Bankası (Genom Arşivi):

Bir canlının tüm genomunu temsil eden DNA parçacıklarının klonları.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Genotip: Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.

    Genom: Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme.

    Dominant Gen(Baskın Gen): Bulunduğu canlıda, taşıdığı özelliği oluşturabilen genlerdir. Büyük harflerle sembolize edilir(A,B,C,D...). Örnek: siyah saçlılık, kıvırcık saçlılık, bezelyelerde sarı ve düzgün tohumluluk, uzun boyluluk...

    Süper Dişi (XXX Kromozomlu): Kadınlarda normalde cinsiyeti belirleyen kromozomlar olarak iki XX kromozomu bulunur. Fakat bazı durumlarda ayrılmamadan dolayı iki tane X kromozomu taşıyan yumurta hücresi X kromozomu taşıyan sperm hücresi ile döllenebilir. Bu durumda üç tane X taşıyan 47 kromozomlu bireyler oluşur. Bunlar normal görünümlüdür ve genelde doğurgan değillerdir. Zekâ geriliği XX taşıyan bireylere göre iki defa daha fazladır. Birçok kadın fazladan X taşıdığının farkında olmadan yaşar. Canlı doğan her 1200 kız çocuğunda bu özelliğe rastlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü