Eğitim Sitesi

Kıta Sahanlığı Nedir? Kıta Sahanlığı Hakkında Kısaca Bilgi

Kıta Sahanlığı Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:

Deniz seviyesinin altında, kıyı çizgisinden -200 m derine kadar inen bölüme kıta sahanlığı (şelf) denir. Şelf kıtaların su altında kalmış bölümleri sayılır.

 

Tarih Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:

Kara sularının bittiği yerden başlayan ve ilgili ülkenin topraklarının deniz altındaki doğal
uzantısı olup, 200 metre derinliğe kadar olan alanı kaplayan su altı bölgesidir.

 

Hukuk Terimi Olarak Kıta Sahanlığı:

Ülke kıyılarına bitişik olan ve 200 m derinliğe veya bu sınırın ötesindeki su derinliğinin doğal kaynaklarının işletilmesine elverişli olduğu noktaya kadar, kara sularının dışında kalan deniz altı bölgelerinin deniz yatağı ve toprak altı kesiminin bütünü

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Rayleigh Kayma Dalgaları: Yer yüzeyinde yuvarlanarak ilerleyen dalgalardır. ( Su dalgalarında olduğu gibi) Deprem anında hissedilen dalganın çoğu bu dalgalardır. Bunun sebebi bu dalgaların genliğinin dolayısıyla enerjisinin büyük olmasıdır.

    Buzul Dili: Sirkten çıkan buzulların vadi boyunca hareketi ile oluşan sarkık kesimi. Bir buzulun beslenme yeri olan buzkar alanından daha aşağı uzanan bölümü. Bu bölümün ucundan erimiş buzul suları akar, dereler doğar.

    Özel Konum: 1- Dünya üzerindeki bir yerin çevresine, denizlere, yer şekillerine, anayollara, geçitlere ve komşularına göre konumudur. Özel Konum; İklim koşullarını, Doğal bitki örtüsünü, Tarımsal etkinlikleri, Nüfus ve yerleşme biçimini, Ekonomik etkinlikleri, Ulaşım olanaklarını, Siyasal ve kültürel yapıyı etkiler. 2- Yerküre üzerinde bir yerin; kıtalara, denizlere, dağlara, komşu yerleşim yerlerine, yollara, yer altı ve yerüstü kaynaklarına, yükseklik değerlerine vb. durumlara göre durumudur. Coğrafi Konumu tam olarak anlayabilmek için Paralel, Meridyen, Enlem ve Boylamın özelliklerini ve etkilerini bilmek gerekir.

    Ormanaltı Florası: Orman örtüsü altında loş ortamda yetişen, çoğunlukla ot ve sarmaşık türlerinin oluşturduğu bitki topluluğudur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü