Eğitim Sitesi

Kısmi Ölçüm Nedir? Kısmi Ölçüm Hakkında Kısaca Bilgi

Kısmi Ölçüm Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kısmi Ölçüm:

Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, ışığı kadrajın merkezi ve yakın çevresindeki % 10 - 15'lik bir alandan okuduğu, genellikle kadrajın kenarlarında fazla aydınlık ya da çok karanlık alanlar olduğunda kullanışlı olan ışık ayarı.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Compression (Sıkıştırma): Bir dijital kameranın oluşturduğu resim dosyası en az 640×480 çözünürlüklü olsa, bu 307200 piksellik bir resim dosyası demektir. Her bir piksel 24 bit renk derinliğine sahip olduğuna göre bu resim dosyası takriben 1 MB'lık bir dosya olacaktır demek. Bu nedenle dijital kameralar genellikle resim dosyasını sıkıştırarak kaydeden resim formatı kullanırlar ki oluşacak bu 1 MB'lık esim dosyası daha az yer kaplayarak daha fazla resim çekebilme imkanı oluşabilsin. Bunların en yaygını da JPEG resim formatıdır. Fakat sıkıştırma esnasında resim dosyasında her ne kadar bir çok kimse tarafından anlaşılamasa da veri kaybının olduğunu unutmamak gerekir.

    Contrast: Bir görüntüdeki parlaklık değişim miktarının bir nevi ölçümüdür.

    KB (Kilo Byte): 1024 byte 1 kilobyte'a eşittir.

    Diyafram Ayarı: Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek kişi/nesneden yansıyan ışınların hangi miktar ve şiddette lensten geçip makineye ulaşacağını düzenleyen ve bu bağlamda fotoğrafın net alan derinliğini belirleyen ayar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü