Eğitim Sitesi

Kırpma Nedir? Kırpma Hakkında Kısaca Bilgi

Kırpma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kırpma:

Bir görüntünün istenmeyen bölümlerinin agrandisörde büyütülüp çerçeve dışına atılması. / Fotoğraf çekme aşamasında makinenin görüş açısının ayarlanarak görüntünün istenilmeyen bölümlerinin çerçeve dışında bırakılması. / Sayısal bir görüntünün bilgisayar ekranında gereksiz kısımlarının dışlanarak yeniden çerçevelenmesi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Monopod: Özellikle sportif veya hareketli çekimlerde kullanılan ve tek bir bacaktan oluşan fotoğraf makinesi dayanağıdır.

    Abdek: Örtücü özelliği olan bir boyadır. Filmde istenmeyen yerlerin kapatılmasında kullanılır.

    OLED (Organic Light Emitting Diode): Yeni bir ekran teknolojisidir. LCD'ye göre daha ince ve 160 dereceye kadar yandan hiç sorunsuz parlak görüntü verebilen bir ekran teknolojisidir. Arka ışığa ihtiyaç duymadığı gibi neredeyse pil canavarı olan LCD lere göre daha az enerji harcadığı için geleceğin ekran teknolojisi olmaya adaydır.

    Pozometre ((Işıkölçer): Fotoğrafı çekilecek bir cisim üzerine düşen ya da ondan yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçen ve bu ölçüme göre pozlama değeri belirleyen aksesuardır. Çalışma prensibine göre temel olarak ikiye ayrılır; 1- Düşen ışığı ölçenler: Objenin üzerine gelen ışığı ölçer. Önerdiği enstantane/diyafram değerlerini ayrıca makinede ayarlamak gerekir. 2- Yansıyan Işığı Ölçenler: Bu pozometre türü objeden yansıyan ışığı ölçmektedir. Makinenin içerisinde yer alabildiği gibi ayrıca bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü