Eğitim Sitesi

Kılavuz Değerler Nedir? Kılavuz Değerler Hakkında Kısaca Bilgi

Kılavuz Değerler Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kılavuz Değerler:

Flaş kullanılarak çekilen fotoğraflarda doğru pozlamanın yapılabilmesi için kullanılan ve her flaşın ayrı ayrı sahip oldukları bir değerdir. (guide numbers)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    JPEG2000: 2001 yılından itibaren kullanılmaya başlanan yeni versiyon bir JPEG resim dosya formatıdır. Daha fazla sıkıştırma yapabilmesine rağmen daha az veri kaybına sebep olması ile ilerideki zamanlarda bir çok kamera ve resim işleme programında kullanılması muhtemel bir resim dosya formatıdır.

    JPEG: 1- (Joint Photographic Experts Group) Neredeyse tüm dijital fotoğraf makineleri tarafından görüntülerin küçük boyutlarda sıkıştırılarak saklanabilmesi amacıyla kullanılan dosya türüdür. Bu nedenle ve tüm renk skalasını(Gösterge çizelgesi) kapsaması nedeniyle, internette fotoğraf için standart formattır. Değişik sıkıştırma dereceleri vardır ve sıkıştırma oranının artması ile görüntü kalitesi de düşer. (Joint Photographic Experts Group) 2- JPG olarak ta ifade edilir. En yaygın olan resim dosya formatıdır. Resmin 4, 8 veya 16 kat sıkıştırılarak muhafaza edilmesini sağlar. Sıkıştırma oranı arttıkça resimde gerçekleşen veri kaybı da çoğalır. Fakat bu daha çok profesyonel anlamda resim ile uğraşan kimselerin hassasiyetine giren bir konudur.

    Çerçeveleme: Bir konunun çekiminin genel plan, orta plan, yakın plan, dik ve yatay plan ile değişik bakış açılı olmak üzere beş temel plandan hangisine göre yapılacağını belirlemeyi, marj ayarı.

    Atılan gölge: Bir nesnenin başka bir nesne ya da yüzey üzerinde oluşan gölgesi. bkz nesnesine bağlı olmayan gölge.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü