Eğitim Sitesi

Kıble Nedir? Kıble Hakkında Kısaca Bilgi

Kıble Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Kıble:

Güney, Güneyden esen rüzgar.

 

Tarih Terimi Olarak Kıble:

Müslümanların namaz kılarken yüzlerini döndükleri yöndür. Bu yer Mekke kentinde bulunan Kâbe binasıdır. Ayrıca güneyden esen yel anlamındadır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dini bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâbe manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâbe'dir. Kâbe'yi görenler için kıble, Kâbe'nin bizzat kendisidir. Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâbe'nin bulunduğu taraftır. Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Kıble:

Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dînî bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâ'be manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâ'be'dir. Kâ'be'yi görenler için kıble, Kâ'be'nin bizzat kendisidir.Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâ'be'nin bulunduğu taraftır.Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kıble:

Başta namaz olmak üzere bazı ibadetleri yaparken dönülen taraf, Kâbe.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Evet Sancağı: Sancak muhaberesinde, olumlu cevabı gösteren işaret sancağıdır. 

    Fersah: Üç deniz miline eşit mesafe ölçüsü, 18240 yarda veya 5556 metreye tekabül eder. Bu uzunluklar, milletlerin kabul ettiği ayrı ayrı uzunlukta olabilir. 

    Güverte: Gemilerde ve teknelerde baştan kıça kadar döşenmiş tahta veya madeni platform döşeme.

    Yıllık Gemi Sağlık Cüzdanı: Türk limanları arasında çalışan ve kabotaj hakkına sahip iki yüz elli net tona kadar olan gemilere yapılacak sağlık denetimi sonrasında bir yıllığına verilen patentayı ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü