Eğitim Sitesi

Kûfi Nedir? Kûfi Hakkında Kısaca Bilgi

Kûfi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kûfi:

Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.

 

Tarih Terimi Olarak Kûfi:

Hat sanatında kullanılan düz ve köşeli yazı çeşidi. En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Kûfî:

En eski İslâm yazı stillerinden biridir. Küfe şehrinde icad edildiği için bu ismi almıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kufi:

Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Kûfi:

Ma'kılî yazıdan gelişerek, daha muntazam ve bazen köşeli harflerle yazılan İslâmi yazı. Kûfe şehrinden adını almıştır. Arabistan, İran, İspanya (Endülüs Emevîleri) ve Türk ülkelerinde yazılmıştır. Selçuklu Türkleri kûfî yazının düğümlü, çiçekli, geçmeli gibi dekoratif örneklerini ortaya koymuşlardır.

Geometrik karakterli kûfi'nin, yazma ve yapma kûfî, olarak iki çeşidi vardır. Yazma kûfî kalemle yazılan, yapma kûfî göre, pergel gibi araçlarla çizilerek yapılan yazılardır. Yazma kufiye en güzel örnekler ise kütüphanelerde bulunan ve ceylân derisi üzerine yazılmış olan en eski Kur'an cüzleri veya nüshalarıdır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    İmgelem: 1- Önceden görülmüş varlıkların, yaşanmış olayların zihinde canlandırılması. Farklı kaynaklardan olanları bir araya getirerek yaratmaktır. 2- İmgelerin birbiriyle olan ya da kurulabilen bağlantısını kurma yetisidir.

    Retrospektif: Retrospektif, "geriye bakış" anlamına gelir. "Retrospektif Sergiler" ise bir sanatçının sanat yaşamı boyunca gerçekleştirdiği yapıtlardan örneklerin irdelendiği ve değerlendirildiği toplu sergilemeler için kullanılan bir terimdir.

    Kült: Tapma, tapınma. Din. Dini tören, ibadet, ayin, dini inanca yönelik materyal.

    Kerpiç: Samanla karıştırılmış çamurun kalıplara dökülerek güneşte kurutulması ile yapılmış inşaat malzemesi, pişmemiş tuğla.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü