Eğitim Sitesi

Kerteleme eğrisi Nedir? Kerteleme eğrisi Hakkında Kısaca Bilgi

Kerteleme eğrisi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kerteleme eğrisi:

Bir görüntüde bulunan renk değerlerinin grafik olarak ifadesidir. Fotoğrafta bulunan toplam aydınlık ve karanlık değerleri ile kendi renk değeri gradsyon eğrileri ile gösterilen kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) paylarını yansıtır. Görüntü işlemlerinde, 45° eğilim gösteren bir doğru göründüğünde, renk değerleri değiştirilmemiştir. Bu doğrunun üstünde bulunan kısımlarda renk değerleri arttırılmış, altında bulunan kısımlarda ise düşürülmüştür. (gradation / gradasyon - gri tonlaması)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kılavuz Değerler: Flaş kullanılarak çekilen fotoğraflarda doğru pozlamanın yapılabilmesi için kullanılan ve her flaşın ayrı ayrı sahip oldukları bir değerdir. (guide numbers)

    Yumuşak görüntü: Siyah ve beyazı olmayan çok sayıda gri ton değerinden oluşan görüntü.

    FPS (Frame per Second): Video ve resim gösterimlerinde saniyede gösterilen kare sayısını ifade eder. Bu rakam ne kadar yüksekse görüntüdeki akıcılık o kadar artar.

    Telemetre: Objenin fotoğraf makinesine olan uzaklığını İki farklı pozisyondan görüntüsünü alarak belirleyen sistemdir. Obje net değilken her iki görüntü de vizörden görülebilir, netleme yapıldığında ise iki görüntü üst üste binerek tek görüntüymüş gibi net olarak görünür. (Bu kavram gerçek anlamda telemetreli vizörü olmayan kompakt makineler için de kullanılmaktadır)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü