Eğitim Sitesi

Kayıtlı Değer Nedir? Kayıtlı Değer Hakkında Kısaca Bilgi

Kayıtlı Değer Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kayıtlı Değer:

Emlak Vergisi Kanuna göre belirlenmiş değere üzerinden geçen her yıl için yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunan değerdir. Bu değer pek çok tapu işleminde harca esas değerdir. Taraflarca beyan edilen değerin bu değerden aşağı olmaması gerekir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Müstakil Ve Daimi Hak: Başkasına devri ve mirasçılara intikali yasak veya izne tabi olmayan, en az 20 yıl veya daha fazla süre için kurulmuş ve tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya bir gayrimenkul gibi tescil edilmiş üst hakkı, kaynak hakkı gibi irtifak haklarıdır.

    Kaynak Hakkı: Başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanmak hakkıdır. Kaynak, kaynayan su demektir. Medeni Kanun kaynağın ayrı bir mülkiyeti olamayacağını, kaynadığı arazinin bütünleyici parçası (mütemmim cüzü) olduğunu kabul etmiştir. Arazinin sahibi olan kimse kaynağın da sahibi sayılır. Kaynak araziden ayrı olarak iktisap edilemez. Ancak bir kimse arazisinden kaynayan sudan başkalarının yararlanmasına izin verebilir. Bu izin ancak bir irtifak hakkı şeklinde yapılabilir ve bu irtifak hakkına kaynak hakkı denir.

    Teşrik: Ortak etmek, iştirak etmek.

    Müseccel: Tescilli, tescil edilmiş olan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü