Eğitim Sitesi

Kayı Nedir? Kayı Hakkında Kısaca Bilgi

Kayı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kayı:

Bozoklar'ın Gün Han Oğulları kolundan, Oğuz boyundan bir Türk topluluğudur. Anadolu'ya gelenlerin çoğunluğu Kızılırmak'ın batısına yerleşmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları bu soydandır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    : Göktürkier'de asker, ordu. (Sü Beği: Asker-Subay).

    Tezkire: 1- Aynı şehir ve kasabada bulunan resmî dairelerin birinden ötekine ve halkın birbirine yazdıkları kağıt. 2- Resmî dairelerde yazı işlerinde bulunanlara tezkireci yerine tezkire de derlerdi. 3- Divan-ı Hümayun kâtiplerine Reis-ül Küttap tarafından verilen kimlik kâğıdının adı. 4- Şairlerin özgeçmişlerini anlatan kitap. 5- Esnafa ye halka verilen resmî kâğıt. (Esnaf tezkiresi)

    Ergenekon Destanı: Türkler'in en tanınmış, en yaygın destanlarından biridir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatının en önemli örneklerinden biridir. Ergenekon Destanı'nda bir savaşta soyları kırılan Göktürkler'in korunaklı bir yer olan Ergenekon'a sığınmaları, burada 400 yıl yaşadıktan sonra çoğalıp dünyaya yayılışlarının öyküsü anlatılır.

    Manas Destanı: 1092 yılında yazımı tamamlanan bir Kırgız destanıdır. Tarihin en uzun destanı olma özelliğine de sahiptir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü