Eğitim Sitesi

Katalog Nedir? Katalog Hakkında Kısaca Bilgi

Katalog Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Katalog:

1- Kitaplıktaki kitapları ya da belli bir daldaki gereçleri nitelikleri bakımından tanıtmak, arandıklarında bulunmalarını sağlamak amacıyla yer numaraları belirtilerek hazırlanmış kitap, defter ya da fişler toplamı.

2- Çeşitli kurum veya kuruluşların ürünlerini tanıtan, gösteren liste, kitap, fihrist.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Katalog:

Kitaplıktaki yayınları veya belli bir daldaki gereçleri nitelikleri bakımından tanıtmak ve arandıklarında bulunmalarını sağlamak için yer numaralarını belirterek hazırlanmış kitap, defter veya fişten oluşan bütün, fihrist.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Bildirme Kipleri: Fiilin olumlu veya olumsuz nitelikteki yapılışını; geniş zaman, şimdiki zaman, görülen geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve gelecek zaman da olmak üzere belli bir zaman kavramı içinde veren kipler: al-ır-ım, al-ıyor-um, al-dım, al-mış- ım, al-acağ(k)-ım; çalış-ır, çalış-ıyor, çalış-tı, çalış-mış, çalış-acak.vb.

    Çekim Ekleri: Ad veya fiil soylu kelimeler üzerine gelerek, bağlı oldukları kelime gruplarına göre, kelimeler arasında durum, iyelik, çokluk, kip, zaman, şahıs, sayı vb. ilişkiler kuran ek: ev+ler vb.

    Birinci Çoğul Kişi: Sözü söyleyen kişiler. Biz kişisi.

    Zarf Tümleci: Cümlede yüklemin anlamını zaman, tarz, ölçü, yer, yön vb. bakımlardan daha belirgin duruma getiren, sınırlayan, kelime ve kelime gruplarından oluşan tümleç: Bunları kendisi iyice tahlil etmişti. (A.H.Tanpınar, Huzur, s.166) gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü