Eğitim Sitesi

Kasem Nedir? Kasem Hakkında Kısaca Bilgi

Kasem Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kasem:

Yemîn. Bir işi yapmak veya yapmamak için Allahü teâlânın ismini söyleyerek söz verme.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kıskançlık: Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum.

    Ashabı Bedir (Ashabıbedir): Bedir Savaşı’nda Hz. Peygamber’in yanında bulunan ve savaşa katılan sahabeler. Bedir Savaşı’na katılan sahabelerin sayısı üç yüz civarındadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in hadislerinde, kendilerinin üç katı olan Mekkeli müşriklerle yapılan ilk savaşta büyük kahramanlık gösteren Ashabı Bedir övülmüştür. Hz. Muhammed’in, savaş esnasında yapmış olduğu şu dua Ashabı Bedir'in önemini gösterir: “Ey Allah’ım! Eğer bu insanlar bugün yok olurlarsa, yeryüzünde sana ibadet edecek kimse kalmaz...” (Hadis-i Şerif)

    Cahil-i Mukassır (=Suçlu Cahil): Geçerli mazereti olmadan öğrenmeyen ve cahil kalan kimse; yani öğrenme imkânı olduğu hâlde ihmal edip hükümleri öğrenmeyen kimse.

    Farz: 1. Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamber Efendimizin hadislerinde kesin olarak yapılmasını emrettiği işlere farz denir. Yapılması din yönünden kesin şekilde gerekli olan herhangi bir görevdir. Farz-ı Ayn ve Farz-ı Kifaye diye ikiye ayrılır. 2. İslam dininde, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet. Farzların yapılmasında büyük sevaplar vardır. Özürsüz olarak yapılmamaları, Allah'ın azabını gerektirir. 3. Dinde yapılması kesinlikle istenilen terki de kesinikle yasaklanan işlerdir. Farzı yerine getiren sevap kazanır, terkeden ise günahkar olur. Farzı inkar eden kimse ise dinden çıkar. Namaz, oruç, zekat, ana-babaya itaat... Gibi 4. İslâm dînince,yapılması kesin yasak olduğu Kur'an'daki ayetlerle sabit olunan hal ve davranışlardır.Bunlardan bazıları; Hırsızlık, Bir insanı öldürmek,Alkol kullanmak,Kişinin, geçimini faiz ve kazancı nereden geldiği belli olmayan haram lokmalardan temin etmemesi, Zina,Gıybet (dedikodu)vs. yasaklardan kaçınması, Allah'ın emrettiği ölçülerde tesettüre sadık kalması, Namaz kılması, Ramazan orucunu tutması, Zekât'ını vermesi vb. emirlere FARZ denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü