Eğitim Sitesi

Kartel Nedir? Kartel Hakkında Kısaca Bilgi

Kartel Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kartel:

Birbirlerinden bağımsız işletmelerin, daha çok kazanç elde etmek ya da başka kuruluşların, işletmelerin rekabetlerini ortadan kaldırmak gibi amaçlarla kurdukları büyük birliklerdir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kartel:

Rekabeti azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için, aynı malı üreten firmaların kendi aralarında yaptıkları anlaşma. Bu anlaşma daha çok anlaşma dışındaki firmaların ve küçük kuruluşların iflasını amaçlamaktadır. Böylece kartel oluşturan firmalar tekel konumuna geçebilirler. Kartel anlaşmasıyla firmalar bağımsızlıklarını yitirmez.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kurultay: 1. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü kurul. 2. İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kullanılan isimlerden biri.

    Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ): Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.

    Kös: Deve, Fil veya at sırtında taşınan büyük davul-lardır.

    Mesen: Sanatçıları, bilim adamlarını koruyan, her yönden onlara destek olan, para yardımında bulunan varlıklı kimselerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü