Eğitim Sitesi

Kararma Nedir? Kararma Hakkında Kısaca Bilgi

Kararma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kararma:

Objektif sistemi tarafından oluşturulan görüntünün köşelerindeki renk kaybı. / Bir görüntünün çerçevesi etrafındaki, aydınlatma açısı dar olan ve gerekli açıya sahip olmayan ışık kaynakları nedeniyle gerçekleşen ışık kaybı. / Masaüstü tarayıcıların görüntü keskinliği ve yoğunluğundaki, taranacak alandaki ışık algılayıcılarının alana yetersiz kalmasından kaynaklanan kayıp.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Algoritma: Bir amacı gerçekleştirmek amacıyla ortaya çıkmış, tanımlı mantıksal veya matematiksel kural setleri.

    Elektronik Flaş: Bir elektrik kondansatöründeki elektrik enerjisinin gaz dolu bir tüpten geçerken çıkardığı parlak ışığı, fotoğrafta yapay ve yardımcı aydınlatma kaynağı olarak kullanılmasını sağlayan elektronik aygıt.

    Parallax: Clode-up ya da başka bir ifade ile Macro yani yakın çekimlerde görülen bir olumsuzluğu ifade eder. SLR olmayan kameralarda yakın çekim yapılırken optik vizörden bakılarak çekim yapıldığında genelde çekimi yaptığınız obje çekim sonrasında kadrajlanan alandan kaymış gözükür. Bunun sebebi kayma değil vizör yakın alanlarda yanlış görüş sağlar demektir yani "parallax" tır. SLR tip kameralarda bu sorun yoktur.

    Tek renkli: Belirli bir dalga boyunda olan ışık, tek renk, monokromatik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü