Eğitim Sitesi

Kapıkulu Süvarileri Nedir? Kapıkulu Süvarileri Hakkında Kısaca Bilgi

Kapıkulu Süvarileri Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kapıkulu Süvarileri:

Kapıkulu askerlerinin atlı sınıfıdır, yeniçeriler arasından seçilirler. Savaşta padişahı, sancakları, hazineyi ve orduya ait kıymetli eşyaları korurlardı. I. Murat döneminde kurulmuştur.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Çevre: 1. Canlı ve cansız varlıkların içinde bulundukları doğal ortam. 2. Hayatın gelişmesinde etkili olan doğal, toplumsal, kültürel dış faktörlerin bütünlüğü.

    Öşri Topraklar: Osmanlı Devleti'nde, fethedildiği zaman Müslümanlara verilen topraklardır. Topraklar, sahiplerinin mülkü sayılır, isteyen topraklarını satabilir, bağışlayabilir, vakfedebilir, miras bırakabilirdi. Toprağı işleyenler, elde ettikleri ürünün 1/10'unu vergi olarak devlete verirlerdi. Bu vergiye öşür denirdi.

    Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler: - Ailenin korunması - Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi - Çalışma ile ilgili haklar - Toplu iş sözleşmesi, grev hakkı ve lokavt - Ücrette adalet sağlanması - Sağlık, çevre ve konut hakkı - Gençliğin korunması ve spor hakkı - Sosyal güvenlik hakları - Tüketici hakları - Tarih, kültür ve tabiat varlılarının korunması

    Parti: Ortak düşünce ve görüşteki kişilerin oluşturduğu siyasal topluluk.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü