Eğitim Sitesi

Kapıkulu Nedir? Kapıkulu Hakkında Kısaca Bilgi

Kapıkulu Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kapıkulu:

Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kapıkulu:

Osmanlı devletinde Padişahın kumandası altındaki piyade ve süvari sınıfından olan ve bahşiş ve ulufe ile geçinen askerler.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Jön Türkler (Genç Osmanlılar): II. Mahmut zamanında kurulan Harbiye ve Tıbbıye gibi batı tarzında eğitim veren kurumlardan yetişenlerin oluşturduğu Osmanlı aydınlarıdır. Batıya hayranlık duyan bu kesim, devletin dağılmasını önlemek amacıyla tüm Osmanlı halkını "Osmanlı Ulusu" adıyla birleştirmeye çalıştılar. 1876 yılında iki hükümet darbesi düzenleyerek önce Abdülaziz'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı daha sonra da V. Murat'ı da tahttan indirip yerine II. Abdülhamit'i tahta çıkardılar. II. Abdülhamit'e Kanun-i Esasiyi kabul ettirerek Meşrutiyet Dönemi'ni başlattılar. II. Ab-dülhamit 93 Harbinde alınan yenilgiyi bahane ederek Meşrutiyet'e son verince pek çoğu yurt dışına kaçtı ve böylece Genç Osmanlılar Cemiyeti dağılmış oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu cemiyetin olmamasından doğan boşluğu doldurmuştur.

    Erk: Bir işi yapabilme gücü, kudret, iktidar.

    Şakirt: Talebe. Öğrenci.

    Üç Aylar: Kutsal Ramazan ayı ile ondan önce gelen iki ay: Recep, Şaban, Ramazan ayları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü