Eğitim Sitesi

Kalıp İşaretleri (Pattern Markings) Nedir? Kalıp İşaretleri (Pattern Markings) Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıp İşaretleri (Pattern Markings) Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Kalıp İşaretleri (Pattern Markings):

Kumaş çizgisini, kalıp parçasının kat üzerindeki yerini göstermek için (her uçta, kalıp kat çizgilerini gösteren kavisli oku olan düz çizgi) bir kalıp üzerine basılan semboller ve çentik, pens, düğme iliği, pli gibi dikiş detayları. Kalıp işaretleri işaret aracı (örn. terzi kalemi) veya iplik izi (örn. bol teyel) kullanılarak kumaşa transfer edilir.

 

    Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri

    Pamuk (Cotton): Pamuk bitkisinin tohum zarfını kaplayan lifli saçlarından yapılan, yumuşak, dayanıklı ve ucuz kumaşlara dokunan pamuk, geniş bir dizi terzilik ve yumuşak mefruşat için kullanılır. Pek çok kalınlıkta mevcuttur ve sentetik kumaşlarla iyi karışır.

    Triko (Tricot): Üç aşamalı zikzak dikişe bakınız.

    Makine Dikişi İle Büzgü (Shirring): Fazlalığı daraltmak için kullanılan, kumaşta sıralar halinde dikilen, çoğunlukla pamuk üst ipliği ve esneklik için büzgü lastiği ile çalışılan makine büzgüsü türü.

    Self-Enclosed (Kendinden Kapalı): Dikiş (Self-Enclosed Seam) Düzgün, dar bir tamamlama için işlenmemiş kenarların dikişle kapatıldığı dikiş. Fransız ve Taklit Fransız dikişi, flat-fell dikiş ve self-bound dikiş bütün kendinden kapalı dikiş örnekleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri Sözlüğü