Eğitim Sitesi

Kalın Ünlü Nedir? Kalın Ünlü Hakkında Kısaca Bilgi

Kalın Ünlü Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kalın Ünlü:

Ağız boşluğunun arka kısmında oluşan" a, ı, o, u"ünlüleri.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Gerileyici Ünsüz Benzeşmesi: "b" ünsüzünün sözcük içlerinde kendisinden önce gelen "n" ünsüzünü "m"ye çevirmesi.

    Cümle Tamamlama: Kimi zaman bir yargı bütünlüğünden bir sözcük yada sözcük öbeği çıkarılmış olabilir. Yargının anlamsal ve anlatımsal bütünlüğü göz önünde bulundurularak bu eksik tamamlanır. Tamamlanacak ve tamamlayacak cümleler ya da sözler arasında; Anlamsal ilişki doğru kurulmalıdır. Zaman ve kişi yönünden uyum olmalıdır. Cümleleri anlamca bağlamak için uygun bağlaçlar kullanılmalıdır. Örnek : İnsanlar bilerek ya da bilmeyerek doğanın dengesini bozuyorlar, sonra aynı doğayı korumak için sempozyumlar düzenleyip, dernekler kuruyorlar; çünkü... Doğanın kendileri için yaşamsal değerini biliyorlar. Yanlış yaptıklarının bilincindeler. Kendilerini affettirmek istiyorlar. Doğayı taklit etmek istiyorlar.

    Belirli Geçmiş Zaman: Di'li geçmiş zaman. Bilinen geçmiş zaman ya da görülen geçmiş zaman da denir. İşin anlatıştan önce gerçekleştiğini bildiren zaman, "-di" eki ile yapılır.

    Bağlı Cümle: Aralarında anlam ilgisi bulunan basit veya birleşik cümlelerin bağlaçlarla birbirine bağlanmasıyla oluşan cümlelere bağlı cümle denir. Bağlı cümleler "ama, fakat, yalnız, ve, veya, ne…ne..., hem…hem …" gibi bağlaçlarla oluşturulur. Örnek : Para hem insana dosttur hem düşman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü