Eğitim Sitesi

Kakma Nedir? Kakma Hakkında Kısaca Bilgi

Kakma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kakma:

Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kakma:

1- Düz zeminin oyularak içine parça yerleştirme. Sedef, altın, gümüş kakma teknikleri vardır. Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

2- Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

 

Sanat Terimi Olarak Kakma:

1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı.

2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Toprakbastı Parası: İstanbul'a sevk edilen koyun ve keçi gibi hayvanların geçitlerden, yollardan, köprülerden geçirilmesi karşılığında alınan vergi. Buna resmî olarak mürûriye(müruriye), selâmet akçesi denirdi. Ama halk genelde Toprakbastı parası deyimini kullanırdı.

    Mektepli: Osmanlı Dönemi'nde alaylı askerlerin tersine mektepten yetişerek kıtalarda görev yapan subaylardır.

    Hristiyanlık: Hristiyanlığın kurucusu Nasıralı İsa'nın (Hristos, Cristian) adını verdiği dindir. Hristiyanlık bütün insanların kardeşliğine dayanan evrensel bir düşünce getiriyordu. İnsanların tümü aynı babanın çocuklarıydı. İnsanlar ancak sevgiyle birbirlerine bağlanabilirlerdi. Sevmek içinse, eşitlik gerekir. Eşitlik zenginlikle sağlanamayacağına göre, yoksullukta sağlanabilirdi. Gerçek erdem yoksulluktaydı. Tanrı katına ancak yoksullar ulaşabilirlerdi. İsa'nın yaptıkları ve söyledikleri, 90 yıllarında; Matta, Marcos, Luka ve Yuhanna tarafından dört İncil'de anlatılmıştır. Hristiyanlık, ilk biçimleriyle bir Yahudi mezhebi olarak belirmiş, Hz. İsa'nın öldürülmesinden sonra, Tarsuslu Paulus'la sistemleşerek yaygınlaşmıştır.

    Kethüda: Büyük devlet adamları ile zenginlerin işlerini gören kimse. Kâhya.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü