Eğitim Sitesi

Kağan Nedir? Kağan Hakkında Kısaca Bilgi

Kağan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kağan:

Hanların bağlı olduğu devlet başkanı, hakan, imparator.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vaftiz: Hristiyanlıkta genellikle belli bir yaşa gelen çocuğa uygulanan, ilk günahı silmek ve Hristiyanlaştırmak amacıyla yapılan işlemdir. Ayin düzeni ve biçimi kiliseler arsında değişmekle birlikte hemen bütün vaftiz ayinlerinde su kullanılır. Ayin papazın "Baba oğul ve kutsal ruh adına seni vaftiz ediyorum" sözleriyle gerçekleşir. Vaftiz ayininin bazı türlerinde vücudun tümü ya da bir bölümü suya sokulur; başka türlerde ise su baştan aşağı dökülür, serpilir ya da damlatılır.

    Sultan: Türk-İslam devletlerinde devlet başkanları "Sultan" olarak adlandırılmıştır.

    Tımar Sistemi: Osmanlı'da bazı devlet yöneticilerine ve askerlere hizmet karşılığı (maaş karşılığı) bazı toprakların yönetimi bırakılırdı. Bu tımar sahipleri kendi paylarını buradaki vergi gelirlerinden almaktaydı. Geri kalan vergilerle de bölgenin ihtiyaçları karşılanıyor ve Orduya “cebelü” adı verilen atlı asker besleniyordu. Bu sisteme “tımar sistemi” denilmiştir.

    Bağdat Paktı (Cento): NATO'nun Ortadoğu'daki uzantısı olarak 1955 yılında İngiltere'nin öncülüğünde Türkiye, İran ve Pakistan arasında Bağdat'ta kurulan güvenlik örgütüdür. İran'daki rejim değişikliğinden sonra dağılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü