Eğitim Sitesi

Kabile Nedir? Kabile Hakkında Kısaca Bilgi

Kabile Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kabile:

Ortak bir atadan türediklerine inanılan geleneksel topluluk.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kabile:

1- Ortak bir atadan türediklerine, birbirleriyle kan akrabalığı bulunduğuna inanan, toplumsal ve ekonomik ilişkilerini geleneksel olarak uygulayan topluluk, boy.

2- İnsan toplulukları sınıflandırmasında obadan büyük şeflikten küçük olan; genelde hiyerarşinin oluşmamış olduğu ama kararların en bilgelere danışılarak alındığı en fazla bir iki yüz kişilik topluluk, soy, klan.

 

Tarih Terimi Olarak Kabile:

Birlikte yaşayan, konup göçen, bir sülâleden türemiş insanlar. Bir reisin idaresi altında bulunan ve ekserisi aynı soydan gelen insanlar.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Kabile:

Boy, klan.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kabile:

Ortak bir atadan türediklerine inanılan toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel topluluk, klan.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Yeniçeri Ocağı: Kapıkulu piyadelerinin en önemli bölümüdür. I. Murat zamanında kuruldu. Bu ocağa acemioğlanlar ocağından yetiştirilenler alınırdı. Askerlikten başka bir işle uğraşmazlar ve emekli oluncaya kadar evlenemezlerdi. Bu ocağın komutanı "Yeniçeri Ağası" idi. Yeniçeriler; barış döneminde Divan'ın koruyuculuğunu yaparlar, İstanbul'un güvenliğini sağlarlar, yangın söndürmeye giderler ve savaşta da padişahın yanında yer alırlardı. Yeniçeri Ocağı, II. Mahmut tarafından kaldırılmıştır (Vaka-i Hayriye/Hayırlı Olay).

    Vezir-i Azam (Sadrazam): Osmanlı Devletinde Padişahtan sonra en yetkili ve en yüksek devlet memurudur. Devlet memurlarını atama ve görevden alma sadrazamın işidir. Padişahın mührünü özel bir kese içinde taşırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman Serdar-ı Ekrem ünvanıyla orduya komuta ederdi. Günümüz de Başbakan diyebiliriz.

    Vergi: Kamu hizmetlerine harcanmak için hükümetin ya da yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yolla herkesten topladığı paradır.

    Emekli Sandığı: Resmi kurumlarda çalışanların, sağlık, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılayıp onları destekleyen kurumdur. Emekli Sandığı, devlet memurlarına hizmet verir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü