Eğitim Sitesi

Kâbe Nedir? Kâbe Hakkında Kısaca Bilgi

Kâbe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kâbe:

Allah'ın Evi. Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan ve Müslümanların hacı olabilmek için, belli kurallara uyarak tavaf etmelerigereken kutsal yapı.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kâbe:

Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Mekke'deki Mescid-i Haram'ın içinde bulunan, Hz.İbrahim ile oğlu Hz.İsmail (A.S.) tarafından ibadet maksadıyla inşa edilmiş olan ilk mukaddes mabettir.

Sözlükte "küp" anlamına gelen Kâbe, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış dört köşe bir binadır. Kâbe'nin İslam dininde önemi öyle büyüktür ki her Müslüman ömründe defalarca onu ziyaret etmeyi ister. Kâbe'yi seyretmek bile insana güven verir.

Kabe Hakkında Detaylı Bilgi

Sözlükte geometrik şekillerden "küb" anlamına gelen Kâ'be, Mekke'de Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerîfin ortasında yaklaşık 13 m. yüksekliğinde, 11-12 m. eninde taştan yapılmış kare şeklinde bir binadır. Kur'ân'da Kâ'be; bu ismin (Mâide, 5/97) dışında, el-beytü'l-haram (saygı duyulan ev) (Mâide, 5/2)el-beytü'l-muharrem (saygın kılınmış ev) (İbrâhim, 14/37.Mâide, 5/2)el-beytü'l-atîk (eski ev), (Hac, 22/29, 33),el-beytü'l-ma'mûr (imar edilmiş ev) (Tûr, 52/4) ve el-beyt (ev) (Bakara, 2/125, 127) isimleri ile zikredilmektedir.
Kâ'be, Beytullah (Allah'ın evi) diye de anılır.
Kâ'be'nin;
Doğu köşesine, Rüknü Hacer-i Esved,
Güney köşesine Rüknü Yemânî,
Batı köşesine Rüknü Şâmî,
Kuzey köşesine, Rüknü Irâki denir.
Kuzey batı tarafında Hatîm ve Mîzâb-ı Kâ'be,
Kuzey doğu duvarında, kapı,
Kuzey-doğu duvarı karşısında Makam-ı İbrâhim ve zemzemkuyusu,
Doğu köşesinde Hacer-i Esved vardır.
Kur'ân'da Kâ'be'nin İbrâhim ve İsmail (a.s) tarafından yapıldığı bildirilmektedir (Bakara,2/124129).
Kâ'be günümüze kadar bir çok kere tamir edilmiştir. Kâ'be,
her sene, üzerinde hac âyetlerinin yazılı olduğu siyah ipek örtü ile örtülür.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Kâbe:

Yeryüzünde Allah'a ibadet edilmek üzere inşa edilmiş olunan ilk mâ'bed. Vuslat makamı. Kalbin Hakk'a, sevgiliye, bembeyaz ihram giyerek, yani güzel huylarla süslenmiş olarak yönelmesi. Tasavvuf erbabına göre, iki türlü Ka'be söz konusudur: Birisi Hz. İbrahim'in taştan topraktan yaptığı, çok defalar yıkıldığı halde, tekrar tekrar tamir edilen ve yeniden yapılan maddî Ka'be. İkincisi de, Allah tarafından bina edilen insan gönlü, kalbi.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Kâbe:

Yeryüzünde ibadet maksadıyla inşa edilen ilk bina olup, bulunduğu alan Allah (C.C.) katında dünyanın en kutsal yeridir. Bu mekâna Beytullah'ta denilmektedir.

Mescid-i Haram denilen Cami-i Şerif'in ortasında yaklaşık 13 metre yüksekliğinde 12 metre boyunda ve 11 metre genişliğinde taştan yapılmış dört köşe bir binadır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kâbe:

Mekke'de bulunan, Müslümanlarca ziyaret ve tavaf edilen kutsal yer. Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan Müslümanların kıblesi olan yeryüzündeki ilk mescit.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hakan: İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türk, Moğol ve Tatar büyük hanları (hükümdar) için kullanılan bir sandır. Daha sonra Osmanlı padişahları için de saygı için kullanılan bir unvan olmuştur. Kağan.

    Zeamet: 1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır. 2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı). 3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

    Mikado: Japon İmparatorlarına verilen bir san.

    Karşı Devrim: Bir devrimin getirdiklerini ortadan kaldırmak ve geriye döndürmek için girişilen siyasal eylemdir. Ülkemizdeki karşı devrimciler takiyye yoluyla kendilerini gizlemeye çalışırlar. Amaçlarına ulaşmak için yüce dinimizi kullanır, her yolu dener, her türlü ahlaksızlığı yaparlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü