Eğitim Sitesi

KPDS Nedir? KPDS Hakkında Kısaca Bilgi

KPDS Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak KPDS:

Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere senede iki kez yapılır.

 

    Benzer Üniversite Terimleri

    Bölüm: Amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim- öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları bilim ve sanat dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.

    Doktora: Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar. Bu unvanın Uluslararası İngilizcedeki resmi tanımlama terimi ise "Ph.D."dir. Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir.

    Burslu Programlar: Genellikle vakıf (özel) üniversitelerde bulunan programlardır. Normalde yüksek ücretli olan programlarda kontenjan dahilinde kazanan öğrencilerden harç ücretinin alınmaması esasına dayanır. Burs miktarı %50 ya da %100 burslu olmaktadır. %100 bursluda öğrenci herhangi bir harç ödememektedir.

    Senato: Üniversitelerde rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Üniversite Terimleri Sözlüğü