Eğitim Sitesi

Jüpiter Gezegeni Nedir? Jüpiter Gezegeni Hakkında Kısaca Bilgi

Jüpiter Gezegeni Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Jüpiter Gezegeni:

- Güneş sisteminin en büyük gezegenidir.
- Kütlesi Dünya'nın 318 katıdır.
- Jüpiter dev kütlesi ve güçlü manyetik alanıyla onlarca göktaşının yüzeyine düşmesini engeller.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Kuyruklu Yıldız: 1- Güneş çevresinde büyük bir elips veya bir parabol yörüngede dolaşan, Güneş'e yaklaştığında yüzeyinde ortaya çıkan gazların ve tozların oluşturduğu kuyruk denilen ışıklı bir uzantısı olan gök cismi, kirlikartopu. 2- Zaman zaman göğümüzü ziyaret eden, parlakça, bulutumsu yapıda, bir başı, bir ya da birkaç kuyruğu olan gök cismi.

    Pulsar: Hızla dönen, güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızı yapısında olan ve atmalar halinde radyo dalgaları yayan kaynak. Atış dönemleri milisaniye mertebesindedir ve çok kararlıdırlar.

    Takımyıldız: 1. Gökyüzünde, Dünya'dan bakıldığında sergilendikleri görünüme göre bir arada bulunan yıldız gruplarına takımyıldızı denir. Küçükayı ayı takımyıldızı gibi. Takımyıldızları farklı özellikte olan ve bir kümeymiş gibi görünen yıldızlardan oluşur. 2. Gerçekte öyle olmadığı halde birbirine yakın parlaklıkta ve konumda görünen, birtakım varlıklara benzetilen yıldız topluluğu.

    Miladi Takvim: Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin, MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü