Eğitim Sitesi

Jips Nedir? Jips Hakkında Kısaca Bilgi

Jips Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jips:

Alçı taşı. Kalsiyum sülfat ve su bileşiminde olan, sular tarafından kolayca eritilebilen beyaz renkli, tırnakla çizilebilen kimyasal tortul yumuşak bir taştır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Jips:

Alçıtaşı

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Jips:

Kimyasal formülü CaSO4.2H20 olan, yer altında maden şeklinde bulunan mineral.

 

İnşaat Terimi Olarak Jips:

Pişirilip öğütülerek alçı elde edilen, kalsiyum sülfat yer katmanı.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Artezyen: 1- Basınçlı yeraltı sularıdır. İki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabaka içinde bulunan sulardır. Tekne biçimli ovalar ve vadi tabanlarında bu tür sular bulunmaktadır. 2- Yer altındaki geçirimsiz iki tabaka arasında biriken suyun yeryüzüne sondajla çıkarılması sonucu oluşan kuyu. 3- İki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakada biriken suların sondaj yapılarak yeryüzüne çıkarılmasıyla oluşan su kaynaklarıdır.

    Nükleer Pil: Araştırma, deneme ya da radyoelement üretimi için kullanılan nükleer reaktör.

    Magnitüd: 1- Depremde açığa çıkan enerjinin bir ölçüsüdür. Prof. Richter, episantrdan 100 km. uzaklıkta ve sert zemine yerleştirilmiş özel bir sismografla (2800 büyütmeli, özel periyodu 0.8 saniye ve %80 sönümü olan bir Wood-Anderson torsiyon Sismografı ile) kaydedilmiş zemin hareketinin mikron cinsinden (1 mikron 1/1000 mm) ölçülen maksimum genliğinin 10 tabanına göre logaritmasını bir depremin "magnitüdü" olarak tanımlamıştır. 2- Magnitüd depremin aletsel büyüklüğünün ölçüsüdür. Yani sismik aletlerle ölçülmüş ve kaydedilmiş olan büyüklük.

    Biriktirme: Yeryüzü örtüsüne ait dokuların başta akarsular olmak üzere, rüzgar, dalga, gibi çeşitli dış etmenler tarafından belirli yerlerde toplanmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü