Eğitim Sitesi

Jeomorfoloji Haritaları Nedir? Jeomorfoloji Haritaları Hakkında Kısaca Bilgi

Jeomorfoloji Haritaları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeomorfoloji Haritaları:

Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaçlar, vadi türleri, birikinti konileri, sekiler, ovalar ve daha bir çok yer şekli taranarak gösterilir. Yer şekillerinin kolay ayırt edilmesi amacıyla bu haritalar renklendirilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Volkanizma: 1- Magmanın yeryüzüne eriyik, katı, sıvı ve gaz halinde çıkması olayı. Yerin derinliklerinde bulunan magmanın patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. Volkanik hareketler sırasında çıkan maddeler bir baca etrafında yığılarak yükselir ve volkanik dağlar oluşur. Sıcak ve plastik kıvamda olan magmanın gaz, sıvı ve katı maddeler halinde yeryüzüne çıkması veya yer kabuğuna doğru sokulması. 2- Yerin derinliklerinde bulunan kızgın durumdaki sıvı gaz ve katı maddelerin, yerlerinden ayrılarak, patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. 3- Magmanın yer kabuğunun sığ yerlerine sokulması veya patlayıp püskürerek ya da yavaş akarak yeryüzüne çıkmasıdır.

    İlkbahar: Kışı yaza bağlayan ara mevsim. Mart, nisan ve mayıs aylarını içine alan zaman aralığı.

    Ekstansif (Geleneksel) Tarım: Az emek ve az giderle yapılan tarım yöntemidir. Modern tarım yöntemleri uygulanmaz, nadas sık kullanılır, birim alandan alınan ürün ve verim düşüktür.

    Levha: 1- Yer kabuğunu meydana getiren büyüklükleri birkaç yüz kilometrekareden milyonlarca kilometrekareye kadar değişen parçaların her birisidir. Mantoda sıcaklık ve basıncın etkisiyle oluşan konveksiyonel akıntılara bağlı olarak levhalar, mantonun üstünde hareket ederler. 2- Dünya'nın yüzeyi kesintisizmiş gibi görünmesine rağmen, dev boyuttaki birbirine geçen parçalardan oluşmaktadır. Bu parçaların her birine levha denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü