Eğitim Sitesi

Jeofizik Nedir? Jeofizik Hakkında Kısaca Bilgi

Jeofizik Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeofizik:

1- Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir.
Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.


2- Yer yuvarlağını ve atmosferi etkileyen doğal fiziksel olayların inceleyen bilim dalı. Atmosfer fiziği, hidrosfer fiziği, litosfer fiziği gibi dallara ayrılır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Jeofizik:

Fiziksel yöntemlerle yerküre ve diğer gök cisimlerinin içyapısını inceleyen bilim dalı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Jeofizik:

Yer kabuğundaki hareketlerin ve oluşumların mekanik olarak incelendiği bilim dalı.

 

Deprem Terimi Olarak Jeofizik:

Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir. Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Geniş Yapraklı Orman: Kışın yaprağını döken orman kayın, meşe, gürgen, kestane gibi.

    Erozyon: 1-Bir varlığın veya değerin yerine gelmeyecek şekilde ortadan kaybolması anlamındadır. Coğrafya'da erozyon, çözülen-ayrışan malzemenin bulunduğu sahadan su, dalga, buzul ve rüzgar etkisi ile taşınmasıdır. 2-Toprak örtüsünün, akarsuların, rüzgarların ve buzulların etkisiyle süpürülmesine erozyon denir.

    Biyoteknoloji: Canlı hücreleri ve mikroorganizmaları kullanarak biyolojik tekniklerle sanayi ve tıp alanın- da kullanmak üzere materyal üretimi.

    Gel-Git: Ay'ın ve Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'daki su kütlelerinin alçalması ve yükselmesi olayıdır. Ancak Ay, Dünya'ya en yakın gök cismi olduğundan gel git olayında daha etkilidir. Bir yerdeki gel-git, gün içinde 2 kabarma 2 çekilme biçiminde 6 saatte bir gerçekleşir. Bu seviye değişmelerinde her gün bir önceki güne göre 50 dakikalık bir gecikme olur. Çünkü ay, Dünya'nın çevresindeki dönüşünü 24 saat 50 dakikada tamamlamaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü