Eğitim Sitesi

Jakar Nedir? Jakar Hakkında Kısaca Bilgi

Jakar Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Jakar:

Farklı renk ve zemin dokusu üzerinde karmaşık desenli dokuma.

 

Perdecilik Terimi Olarak Jakar:

1801´de Joseph-Marie Jacquard bu dokuma şeklini keşfederek adını bu türe veriyor. Böylece bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor. Kullanımı: koltuklar, kanepeler, duvar kaplamaları, perdeler.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Vaziyet (Durum) Planı: Yapının arsa içindeki durumu ve arsanın çevre ile ilişkisi hakkında genel bilgi vermek amacıyla, kuşbakışı olarak çizilen plana vaziyet (durum) planı denir.

    Ada Tipi Davlumbaz: Bu modeller tavandan asılırlar ve çatıdaki bacaya doğru havalandırma sağlarlar. Duvara monte edilen birimlerin karakteristiklerinin çoğuna sahiptirler ancak kurulumları daha zor olabilir. Genelde ada tipi mutfak tezgahı üzerine kurulurlar.

    Gotik: Gotlara değin anlamında olup, temel özelliği sivrilik olan ve 12. yüzyıldan sonra Avrupa'da gelişen sanat çığırını anlatmak için kullanılan terim. Gotik mimarlık örnekleri ilkin Fransa'da île-de France (Saint-Denis et Sens)'ta 1125'te görülür. Gotik mimaride üç yenilik söz konusudur: kaburgalı tonoz, dayanma ayakları (kontrforlar) arasındaki cam duvarlar ve dayanma kemerleri (payanda kemerler). Ustalıklı bir yapım sistemi ile dört köşeye yöneltilen tonozun itkisi yerçekimini yenmeye ve duvarlarda büyük pencereler açmaya olanak verir. Yapının zayıf noktalarını, yani tonozların itkisinden gelen yükü alan yerleri pekitmek için gotik yapıcılar itkiyi kalın dış kontrforlara veren payanda kemerden yararlanmışlardır.

    Doku: Görme ve dokunma duyuları ile kavranabilen yüzeysel etki öğesi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü