Eğitim Sitesi

İzahname Nedir? İzahname Hakkında Kısaca Bilgi

İzahname Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İzahname:

Sermaye piyasası araçlarının ihracında ya da halka arzında ortaklıklarca halkı şirket ve hisse senetleri konularında bilgilendirmek amacıyla düzenlenmesi gereken belgedir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Forward-Forward: Sözleşmeye konu olan örneğin bir para piyasası işleminde vade, faiz ve miktar gibi unsurlar üzerinde bugünden anlaşılan, ancak ileri bir tarihte başlayacak ve daha ileri bir tarihte sona erecek işlemleri ifade eder. Bu kotasyon 3 ay sonra başlayacak 3 ay vadeli bir işlemi (işlem vadesi 6 ay) ifade eder.

    Kontrgaranti: Bir bankanın diğer bir bankadan aldığı harici garanti mektubuna dayanarak verdiği garanti mektubu. Garanti karşılığı garanti olarak da tanımlanabilir.

    Birincil Gelir Hesabı: Emek, finansal veya doğal bir kaynak sağlanması karşılığında elde edilen gelirler ile ödenen tutarları göstermekte olup, çalışanların ücretleri ile doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve diğer yatırımlara ilişkin yatırım geliri ve giderlerini içermektedir. (Primary Income Account)

    Bankaya Özgü Döngüsel Sermaye Tamponu: Kredi genişlemesinin finansal sektörün genel risk düzeyini artırabilecek düzeylere ulaşması durumunda öz kaynakların sermaye yeterliliğine ilişkin düzenlemelere göre yetersiz kalmasının önüne geçilmesi amacıyla bankalarca bulundurulması beklenen ilave çekirdek sermaye tutarını ifade eder. (Countercyclical Capital Buffer)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü